Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Budapesti tükrös keringő fajtaleírása

2009.08.14

Budapesti tükrös keringő fajtaleírása

 

 

Származási hely: Budapest és környéke. A fajta elismerésére 1962-ben került sor.

Testfelépítés, testtartás: Közepes nagyságú, széles mellű, zömök testű galamb. Közepesen magas, a törzs erős, emelt tartású. A hát vonala a farok felé enyhén lejt. A kormánytollak a talajt nem érintik.

Fej: Közepes nagyságú, a homlok töréssel megy át az enyhén markírozott fejtetőbe. Sima fejű és fésűs változatban is elismert.

Szem, szembőr: Meglehetősen nagyok, kissé kiállóak. A szemgyűrűk kétsorosak, finom szövetűek és sima felületűek. Színe a pergamentől a citromsárgáig elfogadott. A szivárványhártya világos, kékes árnyalatú gyöngyszem.

Csőr: Középhosszú, aránylag vastag, tompa, ék alakú, világos szaruszinű. A felső csőrkáva enyhén az alsóra hajlik. Az orrdudor sima és fehéren porozott. Kívánatos a vízszinteshez közelítő csőrállás.

Nyak: Középhosszú, a széles vállakból indulva a fej felé fokozatosan vékonyodó. A torok kikerekített.

Mell: Erős, enyhén előre domborodó, emelt tartású.

Hát: A vállakon erős, meglehetősen széles, a farok irányába fokozatosan keskenyedik és lejt.

Szárnyak: Széles tollzászlókkal a testhez szorosan simulnak. A kormánytollakon nyugvó evezők a farok végét nem érik el és egymást nem keresztezik. A szárnybúbok enyhén kiemelkedők.

Farok: Középhosszú, zárt. A hát vonalát követik, a talajt nem érinti. A kormánytollak száma 12.

Lábak: Középhosszúak, tollatlanok. Színük vörös. A karmok és a csőr színe megegyezik!!

Tollazat: A testhez feszesen simuló. A fésűs változatnál a fülek táján rozettában végződő, ívelt fésű enyhén eláll, nem ér túl a fejtetőn, a nyak hátsó éléhez sörénnyel csatlakozik.

Tollazat: A testhez feszesen simuló. A fülek táján rozettában végződő, ívelt fésű enyhén eláll, nem ér túl a fejtetőn, a nyak hátsó éléhez sörénnyel csatlakozik.

Színváltozatok:  Vörös, sárga. A szín mély és intenzív.

Rajz: A fehér szárnypajzsok és a másodrendű evezőtollak kivételével az egész test - az elsőrendű evezőtollak is - színes.

Enyhe hibák: Nem elég intenzív színű színes tollak, az evezők lisztessége. Enyhén vérerezett szemírisz, alacsony állás, rövid lábak.

Súlyos hibák: Aránytalan nagy test, durva fej, gömbölyű fejtető, vörös vagy vöröses szemgyűrűk. Vékony, jelzett hosszú csőr. Rövid, a testhez aránytalanul vastag nyak. Lógó szárnyak, tollas lábak, sötét karom. Fehér tollak vagy kékes árnyalat a színes mezőben, fehér hát.

Gyűrűméret: 7 mm ( IV ).